vesti24.mk
ВЕСТИ

Ветија зголемување на платите на сите вработените во градинките, но излажаа: Власта за некого мајка, за друг маќеа

ECA

Вработените во детските градинки од владата на СДСМ добија ветување на корекција на платите. Очекувајќи го најавеното покачување, вработените во градинките не претпоставија дека власта ги става во ист кош само кога им ги бара гласовите пред избори.

Во пракса, оваа власт ја прави државата селективна во постапувањето па вработените во градинките ги дели на „вработени на кои ќе им се покачат платите“ и „вработени на кои ветувањето нема да им биде исполнето“.

Така, покачување на платите имаат само вработените негователки и воспитувачки.

Лицата кои работат како хигиеничари, готвачи, чувари во градинките, ќе треба да се задоволат со онолку колку што земале и до сега. За нив ветувањето „пу-пу не важи“.

-Покачувањето на платите на вработените во градинките продолжува и во 2019 година. Со измените на Законот за детска заштита коишто се во собраниска процедура и треба да се најдат на гласање пред пратениците е предвидено покачување на платите на кадарот во градинките. Со истите измени за прв пат се предвидува и кариерен развој во секторот детска заштита, со што се враќа достоинството на вработените во градинките, информираа од Министерството за труд и социјална политика во почетокот на годинава.

До средината на годинава, само се докажа дека ова е уште една во низата лаги на СДСМ, особено во секторот на МТСП.

Лицата кои работат на друго работно место освен негователки и воспитувачки, секако земаат помали плати, на кои ќе останат без денар повеќе.

извор:курир.мк

Loading...

Related posts