Во Германија отворен најголемиот пешачки висечки мост на светот

Во горјето Харц, на северозападот од Германија, отворен е најголемиот пешачки висечки мост на светот, широк 1,2 метри а долг 483 метри, од кои 458 метри се висечки дел, кој се издигнува 100 метри над најголемиот резервоар за вода, браната Рапбоде во истоимената долина.

Досега називот најголем висечки мост на светот го носеше „Скајпарк“, 440 метри долгиот пешачки мост во Краснаја Полјана во близина на црноморското летувалиште Сочи во Русија.

Loading...