vesti24.mk
ЗАБАВА

Денеска е Св. апостол Аристарх

ECA

На своето второ патување апостол Павле за првпат дошол во Солун. Таму останал три недели, проповедувајќи го Христос во еврејската синагога. Меѓу слушателите, што поверувале во Павловите зборови бил и подоцнежниот постојан сопатник на Павле и апостол – Аристарх.

Овој Солунец е спомнат заедно до Павле на неколку места во Новиот завет: во Ефес и Рим.

Подоцна тој бил епископ во сирискиот град Апамеја, а пострадал маченички, т.е. бил обезглавен за време на владеењето на императорот Нерон (54-68).

извор:курир.мк

Loading...

Related posts