vesti24.mk
ЗАБАВА

Денеска е Св. Мартин Исповедник

ECA

Свети Мартин живеел во седмиот во седмиот век, во Рим. Неговиот живот, исто како и животот на свети Максим Исповедник го одбележа борбата против еретиците монотелити.

Императорот Констанс, кој ги поддржуваше еретиците со симна Мартин од катедрата и го доведе на суд во Цариград.

Оттаму беше испратен на заточение во Херсон (денешен Крим) каде по две години се упокои, до крајот останувајќи верен на вистинското исповедување, подоцна потврдено на вселенски собор.

извор:курир.мк

Loading...

Related posts