vesti24.mk
ЗАБАВА

Запомнете ја: Моќна лекција која татко пред смртта му ја даде на својот син

ECA

Таткото му кажал на својот син пред неговата смрт:

“Ова е часовник на дедо ти и тој е стар повеќе од 200 години. Но, пред да ти го дадам, оди кај часовничар во првото село и кажи му дека сакаш да го продадеш, па погледни која му е цената.”

Синот заминал, а потоа се вратил кај татко му и му рекол:

“Часовничарот дава 5 долари затоа што овој часовник е стар.”

Татко му му рекол:

“Оди сега во продавницата за антиквитети!”

Тој отишол, а потоа се вратил и му рекол на татко му:

“Тие нудат 5.000 $.”

Татко му му рекол:

“Сега оди во музејот и таму понуди го часовникот за продажба.”

Синот отишол, а потоа се вратил кај татко му и му рекол:

“Во музејот донесоа експерт кој ја процени вредноста на овој часовник. Ми понудија 1.000.000 долари за него.”

Тогаш таткото рекол:

СИНЕ МОЈ,

САКАВ ДА ТЕ НАУЧАМ ДЕКА САМО ВИСТИНСКОТО МЕСТО И ВИСТИНСКИТЕ ЛУЃЕ МОЖАТ АВТЕНТИЧНО ДА ЈА ВРЕДНУВААТ ТВОЈАТА ВРЕДНОСТ.

ЗАТОА, НЕ СЕ ПОСТАВУВАЈ СЕБЕ НА ПОГРЕШНО МЕСТО ОТИ ТОГАШ ЌЕ БИДЕШ РАЗОЧАРАН АКО НЕ ТЕ ЦЕНАТ И ВИСТИНСКИ ВРЕДНУВААТ, БИДЕЈЌИ,

ОНОЈ КОЈ ЈА ЗНАЕ ТВОЈАТА ВРЕДНОСТ, ТОЈ ЌЕ ТЕ ПОЧИТУВА.

И … НЕ ОСТАНУВАЈ ВО МЕСТО КОЕ НЕ ТИ ДОЛИКУВА НА ТВОЈАТА ВРЕДНОСТ!”

извор:курир.мк

Loading...

Related posts