vesti24.mk
ВЕСТИ

Иако најавуваа дека ќе се борат за родова еднаквост: Само 4 жени на министерска функција од 19 министри и потпретседатели во новата Влада

ECA

Иако СДСМ постојано најавуваше дека ќе се бори за еднаква застапеност на жените во однос на мажите, сепак предлог-составот за новата Влада не го отсликува тоа.

Од 19 министри колку што ќе брои идната Влада, само четири ќе бидат жени. Тоа се:

Јагода Шахпанска – министерка за труд и социјална политика
Мила Царовска – министерка за образование и наука
Ирена Стефоска – министерка за култура
Радмила Шекеринска – министерка за одбрана

Сите предлози за министри од ДУИ се мажи, а се очекува уште предлог за министер/ка за информатичко општество и администрација.

извор:курир.мк

Loading...

Related posts