vesti24.mk
ВЕСТИ

Криминал, невработеност, лош живот, вака граѓаните ја гледаат владата на СДСМ и Заев

ECA

Институтот за стратегии, истражувања и анализи СИА ВИСТА за сопствени потреби направи анкета на јавното мислење.

Најголем дел од испитаниците се изјасниле дека немаат доверба во македонската Влада. Прашани за тоа кој е најголемиот проблем на Владата, граѓаните одговараат:

Како што можете да видите од резултатите, според граѓаните, најголем проблем е криминалот кој е неказнет, а за оваа опција се одлучиле 33.5% од испитаниците.

Втор најголем проблем е невработеноста, а потоа следуваат лошата економија, ковид кризата, неостварените ветувања и недоволната заштита на националните интереси.

Анкетата е спроведена телефонски во период од 21.12.2020 – 25.12.2020 врз 1.523 испитаници при што е водено сметка за демографската структура и етничката припадност. При анализата опфатени се сите изборни единици. Маргиналната грешка е плус, минус 1.5%.

Во делот од анкетата каде се разработуваат прашањата кои се однесуваат на градот Скопје (и општините) во фокус се 742 испитаници од Градот Скопје кои се дел од вкупниот примерок од 1 523 испитаници.

Нарачател и спроведувач на анкетата е тимот на Институтот СИА ВИСТА, резултатите кои ќе се објават во два дела се користат за потребите на анализите на институтот.

Институтот за стратегии, истражувања и анализи СИА ВИСТА за сопствени потреби направи анкета на јавното мислење. Анкетата е спроведена телефонски во период од 21.12.2020 – 25.12.2020 врз 1.523 испитаници при што е водено сметка за демографската структура и етничката припадност. При анализата опфатени се сите изборни единици. Маргиналната грешка е плус, минус 1.5%.

Во делот од анкетата каде се разработуваат прашањата кои се однесуваат на градот Скопје (и општините) во фокус се 742 испитаници од Градот Скопје кои се дел од вкупниот примерок од 1 523 испитаници.

Нарачател и спроведувач на анкетата е тимот на Институтот СИА ВИСТА, резултатите кои ќе се објават во два дела се користат за потребите на анализите на институтот.

На граѓаните им беше поставено прашањето „Како ја оценувате работата на следниве градоналници?“, а еве ги нивните одговори:

извор:курир.мк

Loading...

Related posts