vesti24.mk
ЗАБАВА

Кучињата мора да се шетаат двапати на ден

ECA

Министерството за земјоделство на Германија изготви нова регулатива со која на сопствениците на кучиња им налага најмалку две прошетки на ден со нивните миленици.

Во нацрт-регулативата се вели дека кучето мора да се изнесе надвор најмалку двапати, или вкупно еден час дневно. Така, документот всушност забранува кучињата да остануваат сами дома во текот на едно деноноќие.

– Причината за ова правило се новите научни сознанија за потребите на кучињата. Кучињата, исто така, треба да имаат можност за доволно движење и контакт со надворешниот свет, рече министерката Jулија Клекнер.

Исто така е забрането подолготрајно држење на кучињата на синџир.

Новата регулатива содржи и други нови правила за одгледувачите на кучиња, за максималниот број женки со кутриња, кој е ограничен на три, како и за кутијата за чување, во однос на нејзината големина и температурата.

извор:курир.мк

Loading...

Related posts