vesti24.mk
ВЕСТИ

Македонските граѓани ќе плаќаат дополнителни 7 евра за патување во ЕУ

ECA

До крајот на 2022-ра година, граѓаните од земји кои не се членки на ЕУ, на кои моментално не им е потребна виза за влез во Европа, ќе се очекува да аплицираат за овластување за патување со Европскиот систем за информации и овластување за патување (ETIAS), пишува TravelTomorrow.

Одобрението за патување ќе важи три години или до истекот на важноста на патната исправа регистрирана при аплицирањето.

За секое барање, од барателот ќе се бара да плати такса за овластување за патување од 7 евра.

Во моментов има 60 земји од кои патниците ќе треба да аплицираат, а меѓу нив се и граѓаните на Македонија:

извор:курир.мк

Loading...

Related posts