МАЛОЛЕТНИЦИ РАБОТАТ ПО 12 ЧАСА НА ДИВО, ТРУДОВАТА ИНСПЕКЦИЈА НЕ ГЛЕДА, ВЕЛАТ АКТИВИСТИ ОД БИТОЛА

Во угостителски објекти работат малолетни лица по 12 часа дневно, а се пријавени и плаќани на скратено работно време. Летово, на 40 степени Целзиусови, работници во битолски фирми работеле во неклимиатизирани простории или им биле исклучувани клима уредите заради заштеда. На други не им бил даден годишен одмор иако потпишале дека го искористиле. Вакви примери на прекршување на работничките права беа посочени на трибината за подигање на свеста за работничките права меѓу младите лица до 29 години одржана во Битола. На неа учествуваа повеќе младински, НВОи социјални активисти кои истакнаа лични примери и податоци од истражувања во кои беа вклучени работници од Битола.

„Во овие месеци е актуелно тоа што има луѓе со здравствени проблеми на работни места поради несоодветни работни услови, значи неклиматизирани простории. Фокусирани сме на фабрики каде Брзата помош оди по повеќе пати во смена да им пружи лекарска помош на вработените.  Понатаму, некои останаа без годишен одмор или тој се пишува како да е даден, а работникот оди на работа“, вели Ивана Атанасовска, коодинатор на проектот и стипендист на ЛЕАД МК програмата.

за целиот текст тука.

Loading...