vesti24.mk
ЗАБАВА ТЕХНОЛОГИЈА

НАСА создаде кислород на Марс

ECA

Инструмент со големина на класичен тостер за леб, прицврстен на надворешната обвивка на Марсовиот истражувачки ровер „Упорност“ (Perseverance), направи мала количина кислород од примерок јаглерод диоксид земен од атмосферата на планетата што е најблиску до нас. Овој чин претставува историски момент, велат во американската вселенска агенција НАСА.

Иако човештвото е сè уште далеку – од аспект на технологија и инвестиции – од можноста за тераформирање, односно „преобликување“ на други планети за да бидат погодни за живот (дури и на нивните сопствени), мала машина, грубо наречена искористеност на ресурсите на кислород во Марс Експеримент (MOXIE), покажа демонстрацијата дека овој процес подоцна може да се зголеми на поголеми количини.

„Астронаутите не само што имаат потреба од кислород за да дишат, туку тој служи и како важен погон за ракетно гориво“, рече Џим Ројтер, шеф на мисијата на НАСА. Идните истражувачи на Црвената планета ќе имаат потреба од многу кислород за да можат да го остават на пат кон дома.

MOXIE создаде само пет грама кислород и има капацитет да произведе десет грама на час. Од друга страна, тоа е количината што астронаутот може да ја вдиши за 20 минути, и тоа при економична употреба.

Што се однесува до создавањето кислород за потребите за полетување, побарувачката е многу поголема. Имено, за полетување на капсула со четворица астронаути потребни се нешто помалку од седум тони ракетно гориво, но затоа дури 25 тони кислород. На иста количина на луѓе за една година поминати на површината на Марс ќе им требаат до еден тон животен гас.

извор:курир.мк

Loading...

Related posts