vesti24.mk
ЗАБАВА

Не го прескокнувајте истегнувањето – тоа е важен дел од вашата фитнес рутина!

ECA

Истегнувањето е важен дел од фитнес рутината, а експертите велат дека повеќето луѓе прескокнуваат ваков важен дел за време на вежбање!

Оправдувањето за прескокнување на истегнување го наоѓаме во недостаток на време, фактот дека мислиме дека сме веќе „доволно флексибилни“, како и во едноставното заборавање и дека сметаме дека е непотребно.

Сепак, можете да направите голема, а можеби и непоправлива штета на вашето тело ако прескокнете истегнување.

Ова се главните придобивки од истегнувањето, на кои вашето тело ќе биде благодарно:

Помала болка во мускулите

Сите сме добро свесни за ова чувство кога мускулите по должината на телото се напнати, болни и кога се чувствувате вкочанети по тренингот. Оваа болка е всушност микро излив на мускулни влакна и други отпадни производи како млечна киселина, што се јавува поради вежбање.

Ако на овие супстанции им е дозволено да се акумулираат во телото, ден по тренингот ќе доживеете неверојатна болка и вкочанетост. Истегнувањето може да помогне во ублажување на оваа болка, издолжување на мускулните влакна и отстранување на отпадните материи со помош на подобрена циркулација. За време на размената на клетките и отстранувањето на отпадните материи, мускулите истовремено добиваат хранливи материи и протеини, што го одржува мускулното ткиво здраво и поподготвено за нови форми на вежбање.

Зголемена циркулација на крв

Истегнувањето многу ефикасно доведува до подобрување на циркулацијата на крвта во телото. Ова резултира во подобар проток на крв во вашите мускули. Подобра циркулација автоматски значи зголемена испорака на хранливи материи неопходни за мускулното ткиво, како и отстранување на отпадните материи и токсините.

Го подобрува опсегот на движење

Кога доволно се истегнувате, си дозволувате поголема можност за слободно движење и помал ризик од повреди за време на тренингот. Овие повреди најмногу се однесуваат на оние во областа на мускулното ткиво и тетивите. За време на истегнување, вие всушност ги истегнувате мускулите и чувствувате помала напнатост во нив, проширувајќи го опсегот на движење.

извор:курир.мк

Loading...

Related posts