vesti24.mk
ЗАБАВА

Откриен мутантски сој на коронавирус, предизвикува поблаги симптоми

ECA

Експертите од Сингапур, но и во други земји, забележале вид на ковид-19 со недостаток на нуклеотид 382 (2382) во нивниот геном и сакале да видат дали овој недостаток на нуклеотид влијае на сериозноста на симптомите на инфекцијата.

Бришење на ген (бришење, знак: Δ) е мутација во која дел од хромозомот или ДНК секвенцата исчезнува за време на ДНК репликација.

Истражувачите откриле дека оние пациенти заразени со поновиот вид на SARS-CoV-2 имале подобра клиничка слика, вклучително и помала потреба за интензивна нега, пишува Ројтерс.

Студијата вклучува експерти од различни институции во Сингапур, вклучително и Националниот центар за заразни болести (НЦИД), Медицинскиот факултет „Дјук-НУС“ и Агенцијата за наука, технологија и истражување.

-Овие студии ги даваат првите убедливи податоци кои покажуваат како генетската промена (мутација) во САРС-КоВ-2 влијаела на сериозноста на симптомите кај пациентите, изјави епидемиологот Гавин Смит од Дјук-НУС.

Експертите додадоа дека овие наоди може да влијаат на развојот на вакцината, но и на третманот на ковид-19.

Епидемиолозите го откриле овој вид коронавирус, кој, исто така, најверојатно пристигнал од Вухан, во група на инфекции што се случиле меѓу јануари и март 2020 година во Сингапур. Таа е пренесена од личност до личност во неколку фокуси пред да биде запрена.

Студијата опфати 131 пациенти со потврдена инфекција со ковид-19. Кај 92 (70%) е забележано примарно оптоварување без мутација, во десет (8%) мешавини од примарно оптоварување и ∆382, а во 29 (22%) само вирус ∆382.

Потребата за дополнителен кислород е забележана кај 0% од пациентите со вирус ∆382, наспроти 28% во примарното оптоварување без забележана мутација. Откако се земени предвид возраста и општата здравствена состојба на субјектите во студијата, откриено е дека вирусот ∆382 е поврзан со поблага инфекција.

Сингапурските научници пишуваат дека варијантите на САРС-КоВ-2 ∆382 за прв пат биле откриени кај тројца кинески државјани кои пристигнале во Сингапур на истиот лет од Вухан.

Видот ∆382 е откриен и кај 39 пациенти со три различни фокуси и во два неповрзани случаи. Во сите случаи во рамките на овие три фокуси, пациентите биле заразени со вирус ∆382, додека кај другите современи фокуси се појави само примарното согорување без мутација.

Епидемиологот Пол Тамбија од Националната универзитетска болница во Сингапур за Ројтерс изјави дека мутацијата на вирусот често има позитивен исход.

-Вирусите обично стануваат помалку опасни за нашето тело за време на мутацијата, со цел да заразат што е можно повеќе луѓе без да го убијат домаќинот од кој зависат, за храна и засолниште, објасни тој.

Студијата наречена Effects of a major deletion in the SARS-CoV-2 genome on the severity of infection and the inflammatory response: an observational cohort study беше објавена оваа недела во Lancet..

извор:курир.мк

Loading...

Related posts