vesti24.mk
ЗАБАВА

Симптоми на рак на срце: Еве од што може да се појави најреткиот карцином на светот

ECA

Студија која следела аутопсија на 12.000 луѓе, откри дека само седум лица имале примарен малигнен карцином на срцето

Познато е дека ракот може да се развие во кој било орган, симптомите и опциите за третман се познати, но еден орган скоро никогаш не се споменува во овој контекст – срцето.

Дали и во кој случај може да се појави карцином на срце?

Ракот на срцето е многу ретка појава. Дури и кога тумори се формираат на нив, тие обично се бенигни. Студија која следела аутопсија на 12.000 луѓе покажа дека само седум лица имале примарен малигнен карцином на срцето. Кога се јавува, најчесто станува збор за сарком, вид на рак што се јавува во меките ткива.

Метастазите на срцето, кои се „пренеле“ на овој орган поради рак на белите дробови или на дојка, леукемија, лимфом или меланом, се далеку почести.

„Кога се развиваат тумори во срцето, тоа обично е резултат на генетска мутација, бидејќи срцето обично не е вообичаено место за развој на рак, пред се поради составот на овој орган“, објаснува д-р Скот Шутце, началник за онкологија на Универзитетот во Мичиген.

Имено, срцето се состои од сврзно ткиво, а ракот на сврзното ткиво е многу редок. Рак на епител кој ги опкружува органите како што се простата, дојка, дебело црево, панкреас, хранопровод, кожа …

Симптоми на карцином на срце:

-Циркулаторни нарушувања и згрутчување на крвта

-Дисфункција на срцевиот мускул

-Проблеми со срцето

-Емболија (белодробна, церебрална или емболија на екстремитетите)

-Системски симптоми (треска, треперење, замор, ноќно потење, губење на тежината, болки во зглобовите)

-Срцето е поподложно на болести кои влијаат на крвните садови, како што се атеросклероза и хипертензија, бидејќи срцето најмногу се потпира на протокот на крв.

Бидејќи тие најчесто се бенигни тумори на срцето, во скоро 95% од случаите лесно се отстрануваат со операција. Во секој случај, тие не смеат да се игнорираат, бидејќи постои ризик да пукнат и да предизвикаат срцев удар.

извор:курир.мк

Loading...

Related posts