vesti24.mk
ЗАБАВА

СТУДИЈА: 21% дијабетичари позитивни на Ковид-19 умираат по 28 дена хоспитализација

ECA

Секој петти пациент со дијабетес примен во болница со коронавирус умира во рок од 28 дена, според резултати од новата студија.

Студијата е на Универзитетот во Нант. Студијата исто така откри дека еден од осум пациенти со дијабетес хоспитализиран со коронавирус се уште е во болница 28 дена по приемот.

Нивните анализи исто така покажуваат дека за 28 дена хоспитализација, 577 од 2.796 пациенти во студијата починале (21 отсто), додека речиси 50 отсто (1.404) биле отпуштени, со престој во болница од девет дена.

Околу 12 отсто останале во болница 28 дена, додека 17 отсто се префрлени во друга здравствена установа.

Студијата е објавена во списанието Diabetologia.

Прелиминарните резултати од студијата беа објавени во мај 2020 година, покажувајќи дека 10 отсто од пациентите со дијабетес примени во болница со коронавирус умираат во рок од седум дена.

извор:курир.мк

Loading...

Related posts