vesti24.mk
БАЛКАН ВЕСТИ МАКЕДОНИЈА СВЕТ

Борбата за Автокефална Црква во Македонија е во Самиот Почеток

ECA

Пред неколку недели Слободен печат објави вести за писмото на Вселенскиот Патријарх Вартоломеј упатено до Македонската Православна Црква како одговор на своето барање за автокефалија. Наводно, Цариград одлучил да одбие, бидејќи според Томос од 1922 година, македонските епархии му припаѓаат на Пеќката Патријаршија, па затоа Македонија е под јурисдикција на Српската православна црква.

Наскоро грчкиот весник Orthodox Alitheia се обиде да разјасни една таква неверојатна вест. Таа тврдеше дека Србите се обидуваат да го зачуваат влијанието на нивната Црква во Македонија со подароци од злато. Според весникот, српската делегација за време на една од своите посети на Фанар понудила дарежлива донација на Вселенската Патријаршија и сега бара враќање.

Очигледно, Константинопол веднаш ги отфрли ваквите тврдења дека ниту едно патријаршиско писмо никогаш не постоело и дека српската делегација дури и не го посетила Фанар. Но, тоа не е толку важно дали тоа се случило или не.

Важно е дека непријателите на македонскиот народ не успеаја во ширењето на дефетизмот и провоцираа конфликт меѓу МПЦ и Вселенската Патријаршија; па дури и ако имало преговори со Србите, тие официјално се откажале.

Независноста на Православната Црква во Македонија зависи од Македонците и Константинопол. Ниту една друга страна не може да се меша во преговорите што ќе продолжи и има надеж дека ќе заврши со успех. Фактот што довербата меѓу страните е зачувана и покрај обидите да се наруши, дава основа за надеж.

Константинополскиот центар ги испитува сите страни вклучени во проблемот на создавање на нова локална црква. Тој ќе победи чиишто намери се почисти, кој се грижи за православното единство во светот и се обидува да го задржи канонскиот поредок. Москва го обвинува Константинопол за мешање во политиките, но погледите се фокусирани на Светите канони и се обидува да ја развие Црквата во нивниот дух.

Така, Константинопол побарал името на Македонската Црква да се смени во поправена. Подготвеноста на МПЦ за таква промена значи дека го помина судењето и е подготвена за автокефалија. Како што Архиепископот Јов (Геча) од Телмес неодамна објасни во својот коментар за претстојната локална црква во Украина, Славските имиња – Бугарска, Српска или Руска православна црква  – се користат неправилно и укажуваат на етнофилетизам, односно верски национализам. На грчки, имињата на црквите звучат како: Православна црква во Грција, Србија, Бугарија. “Црквата е една и единствена… Таа му припаѓа на Христос, а не на нација или држава”, рече тој.

Украина е одличен пример за борба за независност. Неговите архиереи се потпираат на Константинопол во доделувањето на името на новата локална црква, нарекувајќи го својот прв совет и одредувајќи ги кандидатите за позицијата на својот Примат. Тие дури ги жртвуваат и храмовите од големо значење за да одржуваат непрекинат контакт со Фанар преку постојан престој за своите претставници во нивната земја.

И историските и сегашните настани покажуваат дека финансиското прашање е критично во борбата на нациите за автокефалија. Според архивите на полската влада, патријархот Григориј VII заработил 12000 фунти (што е еквивалентно на 79,68 килограми злато) за доделување на Томос од 1924 година на Полската Православна Црква.

Не треба да брзаме да ја осудиме Вселенската Патријаршија. Во тоа време, тоа беше во неволја во Турција и сè уште мораше да се грижи за другите Цркви. Со дарежливи донации, страните ја демонстрираа цврстината на својот став, што е од суштинско значење за донесување одлуки за иднината на Црквата со векови. Поддржувачите и противниците на автокефалијата мораа да докажат кој може да жртвува повеќе, за кого црковното прашање било поважно. И како што покажува неодамнешниот пример на Украина, колку е поголема Црквата, толку се поголеми влоговите.

Како што се тврди во украинските медиуми, претседателот Порошенко го заработи Томос за 25 милиони долари, кој беше дониран во Константинопол во две транши. Кога претседателот го одложи плаќањето, Фанар ја откажа посетата на својата делегација во Украина.

Може ли премиерот Зоран Заев да купи куфер како оној што му го предаде на Патријархот Вартоломеј од претставник на Украинската претседателска администрација? Дали македонскиот бизнис е подготвен да му помогне? Треба да бидеме подготвени да платиме за нашата слобода, за независноста на нашата Црква, така што во православниот свет ќе добиеме признат статус заедно со другите локални Цркви. Како што знаеме, секогаш постојат оние кои, извршуваат своите политички интереси, се обидуваат да ја искористат Црквата Христова, го негираат нејзиниот самоодржлив развој во другите народи. Таквите луѓе секогаш имаат доволно пари за ова.

Ростислав Павленко во посета на Фанар (фотографија од прес-службата на украинската претседателска администрација)

Во меѓувреме, црковното прашање во Македонија вклучува не помалку геополитички сили отколку во Украина, а влијанието на овие сили може да биде доста чувствително за Фанар. Македонскиот случај директно влијае на интересите на не само Бугарија и Србија, туку и САД, ЕУ и Грција. Секој од нив може значително да ја комплицира позицијата на Фанар.

Вселенскиот Патријарх се соочува со тежок избор над помалите зла. Тоа е сериозен конфликт на интереси, борбата ќе биде жестока и влоговите се големи. Тоа значи дека противниците на самостојната Македонска Црква ќе одат многу долги.

Не е важно дали српската делегација ќе оди во Фанар со дарежлива понуда или веќе е таму, како што се шпекулира. Со своето побивање Константинопол даде шанса за Македонската Автокефалија. Добивме порака: борбата за независноста на црквата не е завршена, туку само ќе започне. Судбината на МПЦ ќе биде определен од оние чија желба и волја се посилни и кој е подготвен да жртвува повеќе – Македонците или Србите.

Loading...

Related posts