vesti24.mk
ТЕХНОЛОГИЈА

Дубаи ќе воведе такси без возачи

ECA

Дубаи го објави првиот тест за електрично такси без возач, со што оваа држава сака да стане пионер во областа на футуристичкиот транспорт. Во првото тест возење немаше патници, објави сообраќајна агенција на Дубаи.

Прототипот што се користи, изработен од германска стартап-компанија, може да вози 30 минути со максимална брзина од 100 километри на час. Во него има место за две лица.

Дубаи планира да ги интегрира самовозечките такси-возила во транспортната мрежа со метро, автобуси и трамваи. Патниците ќе може да резервираат такси и да го следат својот пат преку телефонска апликација.

Властите планираат пет години тестирање за да ги применат сите безбедносни мерки и да ги донесат потребните закони за новиот начин на транспорт. Дубаи со 14,9 милиони туристи минатата година беше меѓу главните туристички дестинации во Персискиот Залив.

Loading...

Related posts