Хрватите бегаат, масовно ја напуштаат татковината – еве што се случува

Хрватска според податоците во 2016 година ја напуштиле скоро 36.500 луѓе, но цифрата постојано се зголемува.

Хрватите најмногу се иселуваат во Германија. Минатата година во Германија се отселиле 54.245 лица од Хрватска, додека во 2014 во Германија заминале 57.006 Хрвати.

Освен во Германија, Хрватите масовно заминуваат во Австрија, Ирска, Италија и останатите земји.

Од Државниот завод за статистика велат дека целосните резултати за иселени Хрвати ќе биде објавена на 21 јули. Тие резултати ќе вклучуваат информации за миграции по држави, старосни групи и пол. Меѓутоа сепак, бројот на оние кои ја напуштаат татковината рапидно расте.

Loading...