vesti24.mk
БАЛКАН ВЕСТИ ЦРНА ХРОНИКА

Петмина Срби осудени за убиството на Американецот, двајца ослободени

Најголема казна добил Душан Ранковиќ, и тоа од 10 години затвор.

Ненад Јовановиќ и Синиша Петровиќ, кои се бранеле од слобода и се товарат за учество во тепачка во која бил убиен американскиот студент Бакари Хендерсон на Закинтос, биле ослободени од обвиненијата. Со одлука на судот ослободен бил и шанкерот Јоргос Скијадопулос, кој по измената на обвинението повеќе не се товарел за убиство, туку за тепачка.

Во понатамошниот тек на судењето, петорица Срби денес биле осудени на затвор од 5 до 10 години, поради нанесување на тешки телесни повреди на Американецот Бакари Хендерсон во јули минатата година на Закинтос.

Тие се осудени за кривично дело тешка телесна повреда, а не за тешко убиство, како што тврдело обвинителството во текот на постапката.

Најголема казна добил Душан Ранковиќ и тоа 10 години затвор, Милош Илиќ, Стефан Стојановиќ и Немања Ристиќ добиле 10 години затвор, како млади полнолетници, додека Милош Сениќ добил 5 години затвор.

Амир Омарџиќ, англиски државјанин со босанско потекло, е осуден на 15 години затвор.

На оваа пресуда постои право на жалба во рок од два месеци, на која можат да се жалат и осудените и грчкото обвинителство.

Related posts