Шест знаци кои покажуваат дека сте зависни од секс

Не е важно дали вишокот на сексуален апетит и желба може да се смета за нарушување или не, постојат одредени карактеристики кои се заеднички за луѓето со малку по нездрави сексуални желби. Зависноста од секс е една од темите што често не се земаат во предвид толку сериозно, и за кое со презир се вели дека е измислена состојба.

Без оглед на тоа дали вишокот на сексуалната страст може да се смета за нарушување или не, постојат одредени карактеристики за луѓе со нездрави сексуални желби или како што британски Сан ги нарекува – сексуални зависници. Еве шест карактеристики на зависниците од секс, но тие не се задолжителни само кај таквите лица.

1. Користење на сексот како оружје
Кога сексот станува алатка, начин на одмазда, за изедначување на сметката со партнерот или со некоја друга личност, тоа е главниот знак дека на сексот не гледате само како на задоволство, туку како на оружје за извршување на вашите цели.

2. Користење на секс за смирување на негативните емоции
Некои луѓе гледаат на сексот, како на начин за смирување или некој вид на седатив, односно бегство од секојдневниот живот. Единствениот начин да се биде среќен е преку сексот и чувството што тој го буди, што најчесто е неправедно кон партнерот.

3. Сексот како средство за будење емоции
Сексот може да биде единствениот начин на кој некои поединци се чувствуваат живи или со кое што искусуваат емоции што за мнозинството се секојдневни и нормални. Тоа е зависност од страст,  потрагата по нови сексуални искуства.

4. Возбуда поради ризикот
За некои луѓе, сексот е неважечки ако нема одредена доза ризик што доаѓа во форма на изневерување на партнерот, секс со странци, секс без кондом.

5. Таен сексуален живот
Ако вашите сексуални искуства не ги делите ниту со своите најблиски пријатели, постои шанса дека сте свесни за потенцијалниот срам и презир. Со текот на времето, тајната станува се поголема и потешка за чување.

6. Плаќање за секс
Ако плаќате за сексуални услуги, тоа не само што е нелегално, но, исто така, можеби е истовремено и најдобриот знак дека сте кандидат за дијагноза на зависници од секс.

извор:скопјеинфо

Loading...