Талат Џафери признат од Илија Димовски за претседател на собранието

1579
1

Иако денеска требаше, сепак нова седница на собранието нема да се оддржи со оглед на фактот дека вчерашната седница помина во невидена тензична атмосфера по одлуката ВМРО – ДПМНЕ да формира 10 пратенички групи и со тоа да има 10 координатори, со што ќе има можност да ја блокира работата на собранието.

Токму заради тензиите спикерот Талат Џафери за денеска и не закажа седница а најавено е дека ќе има координација помеѓу координаторите на пратеничките групи со цел да се договорат што понатаму. Ова за Мета го изјавил Илија Димовски од ВМРО – ДПМНЕ.

Еве што кажал Димовски за Мета:

– Во моментот сме на координација заедно со пратеничките групи на СДСМ и на ДУИ затоа што вчерашната седница заврши многу тензично. Добро е што претседателот Џафери не ја закажа новата седница и даде можност да се смират тензиите и дополнително да се договориме – изјави Димовски.

Иако парламентот почна да работи уште пред неколку месеци се досега ВМРО – ДПМНЕ не го признаваше легитимитетот на Џафери и од говорницата сите нивни пратеници му се обраќаа со пратеникот Џафери, а најгласен од нив беше токму Илија Димовски. По се игледа Димовски се заборавил и во изјавата за Мета се обрати со претседателот, или пак полека почнаа да се навикнуваат на него.