vesti24.mk

Tag : знамиња

ЗАБАВА

Интересен факт: Зошто ниту едно национално знаме нема виолетова боја?

admin
Виолетовата боја била премногу скапа до 1800-тите. Како резултат на тоа, често била поврзувана со моќ, власт и богатство. Дури и кралицата Елизабета I им...
ЗАБАВА

Зошто и од каде потекнува традицијата за спуштање на знамето на половина копје?

admin
Од каде потекнува оваа традиција? Со векови се користи ширум светот и кореспондира со законите на одредена држава. Најчесто, во деновите на жалост, сите државни...
ЗАБАВА СВЕТ

Оваа боја никогаш нема да ја видите на ниту едно знаме на светот

admin
Знамиња на држави има во најразлични бои, украсени со секакви елементи, како орел, ѕвезди, змејови, сонце како што е македонското, а има знамињата многу слични...