vesti24.mk

Tag : именден

ЗАБАВА

Празник на радосната вест: Среќен именден Благоја, Баже, Благица, Блага

admin
Денеска е Свето Благовештение – Благовец, празник на радосната вест и на пролетната убавина. Празникот Свето Благовештение, меѓу народот познат како Благовец, Благоец, Блошчојне и...
ЗАБАВА

За многу години Василица – вечно име Васка, Васил, Весела, Нове

admin
Денеска е празнува Св. Василиј Велики. Именден празнуваат: Васил, Василка, Васка, Весела, Веселинка, Веска, Нове, Новка… Осмиот ден после раѓањето, Христос бил однесен во храмот...
ЗАБАВА

Среќен именден Петар, Петре, Петра, Петранка

admin
Денеска е Св. апостоли Петар и Павле – Петровден. Со овој празник завршува еден од четирите повеќедневни пости во годината, кој е врзан за празникот...
ЗАБАВА

Среќен именден Иван, Иванка, Јанко, Јане, Јана

admin
Меѓу поголемите летни празници што македонскиот народ ги празнува со многу обичаи и верувања спаѓа и празникот во народот познат под името Иванден, всушност, празник...