vesti24.mk

Tag : македонски јазик

ВЕСТИ КУЛТУРА

Промоција на Речник на паронимите во македонскиот јазик

admin
Првиот Речник на паронимите во македонскиот јазик, подготвен од Емил Ниами, а во издание на Книгоиздателството Ми-Ан, вечер ќе биде промовиран на зелениот покрив на...
ВЕСТИ

Толковниот речник на македонскиот јазик е достапен онлајн и бесплатно, еве каде да го најдете

admin
Толковниот речник на македонскиот јазик во шест тома од денеска е достапен онлајн и бесплатно за користење на интерактивната платформа makedonski.gov.mk, која денеска ја промовираше Владата...
ВЕСТИ

Би-Би-Си: Македонскиот јазик се говори и во Грција

admin
Според Би-Би-Си, Британската радиодифузна корпорација, која воедно е и најголема радиодифузна корпорација во светот, македонскиот јазик се говори и во Грција. – Мнозинството од 10,7...
ВЕСТИ КУЛТУРА

Во МАНУ промовирани четири капитални дела за македонскиот јазик

admin
Да се дадат вистински аргументирани и научни одговори за континуитетот и еволуцијата на македонскиот јазик и за неговото место во меѓународната славистика и лингвистика е...
ВЕСТИ МАКЕДОНИЈА

ВМРО-ДПМНЕ: Заев трет ден не кажува што договорил во Софија

admin
„Заев трет ден молчи и бега од одговор, одбивајќи да ѝ каже на македонската јавност што точно договорил во Софија. Заев има обврска за транспарентно...