Видео: Кинеско ремек-дело, мост од 55 километри!!

Видео: Кинеско ремек-дело, мост од 55 километри!!
По седум години градење, на крајот на 2017 година се очекува да биде отворен најдолгиот мост на светот. Грандиозниот мост се наоѓа во Кина и е долг неверојатни 55 километри.

Мостот кој се гради цели седум години ќе ги поврзе Хонг Конг, Џухаи и Макао. Во должина од 55 километри. Мостот за чија изградба се потрошени фантастични 98 милијарди евра се очекува да биде отворен до крајот на 2017 година.

most2

Мостот инаку ќе го скрати патувањето од Хонг Конг до Џухаи за цели два и пол часа , сега ќе се патува само 30 минути.

 

Конструкцијата на најдолгиот мост на светот е тешка неверојатни 420 000 тони , од него може да се изградат дури 60 Ајфелови кули.

most1

На мостот , поточно кажано на вештачкото острово на најдолгиот мост на светот ќе има и станици за полнење на електричните возила.

Извор:канал5

Loading...