ВИДЕО: Нека си седи двојка англиски, не давам 1.500 денари за приговор

1996
1

Погледнете ја реакцијата на еден ученик снимена од Телма по објавата на списоците со оценки од државната матура.

Средната оценка на екстерните испити од државната матура е 3,39 и е речиси исентична со минатогодишната. Највисок просек има тестот по билогија – 4,12, средната оценка по математика е 3,43, по мајчин јазик е 3,48 а по странски 4,04.Оценката по англиски јазик е ниска, и изнесува 2,99.

Доставувањето приговори на резултатите од учениците до училишната комисија е трае од денеска до 10 јули

Оваа година прелиминарните резултати од државната матура беа готови една недела порано, што според Амети ќе им помигне на учениците кои аплицираат за студии во странство. Секоја година околу 300 матуранти кои не планираат да студираат во државата имаат проблеми со навременото доставување на документот со оценка од државната матура,со оглед на тоа дека го добиваат подоцна од роковите кои се предвидени за упис на странските универзитети.