vesti24.mk
Uncategorized БАЛКАН ВЕСТИ

Александар Пандов: Стануваме ли Бугари, ќе побара ли Борисов од Путин обновување на санстефанска Бугарија?

ECA

На лудилото му нема крај, смета политичкиот аналитирар Александар Пандов. Неговиот коментар на веста дека Синодот на МПЦ побарал од Вселенската патријаршија МПЦ да биде признаена како „Охридска и на Јустинијана Прима архиепископија“, а како поддршка на тоа премиерот во име на владата испратил замолница го пренесуваме во целост.

„Па така покрај тоа што ни го менуваат името на државата и идентитетот, баграва домашна и белосветска и духовно фатиле да не бришат. Од сега ќе бидеме верници на „Охридска и на Јустинијана Прима архиепископија“, а не на Македонска Православна Црква? На ова мора да се додаде дека македонските владици веќе побараа од БПЦ да им биде мајка црква, а Заев им дозволи на бугарските историчари да ни ја пишуваат историјата, по која ќе учиме дека светите браќа Климент и Наум, како и Кирил и Методиј се Бугари. Значи ли тоа дека ние стануваме бугарски духовни чеда и со самото тоа Бугари? По се ова Борисов од Путин со полно право може да бара обновување на санстефанска Бугарија!“, пишува Пандов.

На лудилото нема крај! Утрово читам синодот на МПЦ побарала од Вселенската патријаршија да биде признаена како…

Posted by Aleksandar Pandov on Thursday, May 31, 2018

На лудилото нема крај! Утрово читам синодот на МПЦ побарала од Вселенската патријаршија да биде признаена како „Охридска и на Јустинијана Прима архиепископија“. Истово го направил и Заев во име на владата. Па така покрај тоа што ни го менуваат името на државата и идентитетот, баграва домашна и белосветска и духовно фатиле да не бришат. Од сега ќе бидеме верници на „Охридска и на Јустинијана Прима архиепископија“, а не на Македонска Православна Црква? На ова мора да се додаде

Повеќе тука

Loading…
Loading...

Related posts