vesti24.mk
ВЕСТИ МАКЕДОНИЈА

(ВИДЕО) Калеска-Ванчева: Ќе добиеме силна Антикорупциска комисија која нема да дозволи да се повторат криминалите

ECA

Македонија ќе добие силна и независна инстритуција за борба против корупцијата по европски стандарди. Пратеничката група на СДСМ и коалицијата остана доследна во одбраната на европските стандарди за воспоставување ефикасни механизми за спречување и борба против корупцијата. Од 40 амандмани кои беа доставени од пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ најдовме согласност за 20 амандмани коишто се во функција на зајакнување на текстот на одредени одредби и истите заеднички ги поднесовме, рече Снежана Калеска-Ванчева од СДСМ.

– СДСМ од почетокот остана доследна за зајакнување и проширена надлежност на Државната комисија за спречување на корупција, и од оваа заложба не отстапивме. Прашањата за директен увид во сметките на носителите на јавни функции, е затворено. ДКСК ќе има право до директен пристап до банкарските сметки, но и во над 60 други бази на податоци. Не се дозволи воспоставување на паралелен систем, односно орган коишто беше предлог од страна на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, преку барањето за формирање на национален совет, рече Калеска-Ванчева.

Таа додаде дека во Македонија се создава институција која никогаш повеќе нема да дозволи да се повторат криминалите од минатата власт.

Loading...

Related posts