vesti24.mk
ВЕСТИ МАКЕДОНИЈА

Еве како да ја надминете постпразничната депресија

Постпразничната депресија е феномен кој е многу присутен во нашите животи, а еве за што се работи и како да се справиме со неа.

Сите зборуваат за празнична депресија, „новогодишен блуз“ и депресија за време на празниците. Но, раздразливост, рамнодушност, промени во расположението… Сето ова може да ни се случи дури и откако конечно ќе стивне сета таа еуфорија.

Постпразнична депресија

Постпразничниот синдром, стресот или депресијата, е феномен кој ги дели истите карактеристики како анксиозноста или нарушувањата на расположението: несоница, недостаток на енергија, раздразливост, тешкотии со концентрирање и напнатост. Но, за разлика од клиничката депресија, постпразничната депресија трае пократко. Иако повеќе внимание се посветува на депресијата пред и за време на празниците, незадоволството по празниците е присутно кај многу луѓе.

Иако се работи за релативно нов концепт, експертите сметаат дека овој тип на депресија е предизвикан од повлекување на хормоните на стресот, по некој голем настан (важен рок за поднесување задача, важен настан или празници). И ова повлекување на хормоните на стрес има огромно влијание врз нашата биолошка и психолошка благосостојба.

А како се манифестира оваа состојба?

Стресот околу празниците, организацијата, брзањето, купувањето подароци, очекувања од самите празници, собирање со семејството и пријателите, завршување деловни задачи пред празниците… Сето ова може да биде многу емотивно исцрпувачко. И токму затоа можеме да почувствуваме постпразнична депресија, кога сè ќе се смири и ќе се врати во нормала.

Со сиот овој стрес, внесот на шеќер (празнични слатки, колачи, пити и слатки) игра огромна улога во зголемувањето на чувството на анксиозност. Како и прекумерното внесување алкохол.

Колку долго трае постпразничната депресија?

Периодот е индивидуален за секого, но доколку симптомите како раздразливост, тага и исцрпеност траат неколку месеци, време е да посетите специјалист.

Како да ја надминете постпразничната депресија?

Грижете се за себе

Спијте доволно, хранете се здраво, вежбајте и намалете го внесот на шеќер и алкохол.

Не избегнувајте дружење

Социјалните интеракции се клучни за нашата благосостојба. Одвојте време за пријателите и хобиите во кои уживате.

Бидете трпеливи и нежни со себе

Овие чувства нема да траат вечно. Потребно е само време. Грижете се за себе, одвојте време за себе (читајте книги, извршувајте ги омилените хоби, фотографирајте, пишувајте дневник).

извор:курир.мк

Related posts