vesti24.mk
ЗАБАВА

Зошто копчињата кај машката и женската кошула се на различна страна?

ECA

Сте се запрашалале ли некогаш зошто копчињата кај машките и женските кошули се на различна страна? Тука се крие една интересна теорија.

Копчињата за првпат кај облеката се појавиле во 13 век.

Во тоа време, само богатите жени можеле да си ги дозволат. Сите богати жени имале куќни помошнички- млади девојчиња кои ги облекувале секој ден. Поради ова, копчињата на кошулите кај жените се на левата страна- за да им биде полесно на девојките да ги облекуваат.

Машките се облекувале сами. Поради тоа, копчињата се наоѓаат на десната страна.

извор:курир.мк

Loading...

Related posts