vesti24.mk
ЗАБАВА ТЕХНОЛОГИЈА

Мате Римац ја презеде компанијата „Бугати“

ECA

Хрватската компанија „Римац Аутомобили“ вчера ја потврди веста дека компанијата станува мнозински сопственик на француската компанија „Бугати“. Покрај тоа, „Римац Аутомобили“ станува „Римац Група“ и ќе биде поделена во две компании – „Bugatti Rimac“ и „Rimac Technology“.

„Римац Груп“ ќе биде најголемиот акционер на новата компанија „Бугати Римац“ д.о.о., со учество од 55 отсто.

Мате Римац ќе го задржи постојниот удел во групацијата Римац од 37%, „Порше“ останува на 24%, групацијата „Хјундаи“ со 12% и другите инвеститори со 27%.

Развојот, производството и испораката на батериските системи, погонските единици и другите ЕВ компоненти, по кои Римац е познат и благодарение на кои ја доби довербата од бројни производители на автомобили, ќе бидат одделени во нов деловен субјект – „Римац технологија“ во целосна сопственост на групацијата Римац.

„Римац Технологија“ останува независна компанија која соработува со бројни глобални производители на автомобили.

Мате Римац ќе биде на чело на новата компанија. Како извршен директор на Римац групацијата, тој ќе ги предводи „Бугати Римац“ и новата компанија „Римац Технологија“.

Така, Мате продолжува да управува со сите деловни сегменти на групацијата Римац, во која сега спаѓа и Бугати.

„Бугати“ и „Римац“ продолжуваат како посебни брендови, задржувајќи ги постојните производствени капацитети и каналите за дистрибуција, додека седиштето и целиот развој на обете брендови ќе бидат во Хрватска во новиот кампус Римац, кој исто така ќе биде седиште на „Римац Технологија“.

Кампусот ќе произведува технологии и компоненти за автомобили од двете марки, додека склопувањето на моделите на „Бугати“ ќе продолжи да се одвива во Франција.

Компанијата на Римец соопшти дека ова продолжува да ја користи историската локација, која е неразделна од марката „Бугати“.

Кампусот на Римац вреден 200 милиони евра, со површина од 100.000 м2, треба да биде отворен во 2023 година како основа за сите истражувања и развој на идните хиперавтомобили „Римац“ и „Бугати“.

извор:курир.мк

Loading...

Related posts