vesti24.mk
АВТОМОБИЛИ ТЕХНОЛОГИЈА

Пежо го купи легендарниот индиски автомобил „Ambassador“

ECA
Ambassador“ 30 години во Индија важеше за најпродаван автомобил.

Името на легендарниот индиски автомобил „Ambassador“ на француската компанија Пежо се продаде за 12 милиони долари.

Автомобилот „Ambassador“ кој од страна на англиската марка „Morris Oxfor“ беше креиран како трета серија, околу 30 години во Индија важеше за најпродаван автомобил.

„Ambassador“ одреден период во Индија беше една од најпрестижните марка на автомобили. Производството на автомобилот „Ambassador“ кој беше префериран дури од страна на министрите на Индија за службено возило, запре во 2014 година.

Сеуште не се знае дали Пежо ќе ја оживее или не оваа марка.

Компанијата „Пежо“ која подолг временски период се интересира кон пазарот во Индија, по преминот кон слободна економија во 1990 година, беше првата странска автомобилска компанија која успеа да влезе во оваа земја.

Loading...

Related posts