vesti24.mk
Uncategorized ВЕСТИ МАКЕДОНИЈА

ПОПОСКИ ГИ УРНА НАДЕЖИТЕ НА ДПМНЕ! ЗАЕВ МОЖЕ ДА ПОСТИГНЕ РАСТ ОД 3,2 %

ECA

Има во моментов четири позитивни показатели во македонската економија:

– Имаме раст на приходите од даноци зза 5% над проектираните од владата кои и онака се проектирани да растат 5%, значи имаме 10% раст на собирањето даноци споредено со лани што е знак дека економијата има раст,

-имаме раст на берзата од околу 30% што исто така е добар сигнал,

– имаме раст на економиите во регионот од 4% и светот од 2% што е добро за раст и на нашата економија

– и имаме раст на странските инвестиции кои се на рекордно ниво и изнесуваат една четвртина милијарда евра.

Овие 4 показатели ми даваат надеж дека до крајот на годината раст на БПД од 3.2% е можен!

Екс министерот за финансии и поранешен претседател на собрание, Никола Поповски.

Loading…
Loading...

Related posts