vesti24.mk
ЗАБАВА

Поради оваа задача се караат луѓето на Интернет: Сите тврдат дека се во право, но ретко кој го знае одговорот

ECA

Задачата по математика што го мачеше интернетот повторно стана вирален хит на Твитер затоа што корисниците во никој случај не можат да се договорат за решение.

Задачата изгледа едноставна и јасна: 8 ÷ 2 (2 + 2) =?

Нема невообичаени операции или збунувачки бројки, но луѓето сè уште се збунети затоа што некои тврдат дека решението е 16, а некои дека решението е 1.

Дури и различни калкулатори даваат различни резултати.

Сепак, прашањето беше поставено на погрешен начин. Според правилата, одговорот треба да биде 16 бидејќи заградите се решаваат најпрво, а поделбата и множењето имаат ист приоритет, така што задачата се решава по редослед од лево надесно, пишува „IFL Science“.

Сепак, некои тврдат дека задачата нема неколку загради што ќе им овозможи на луѓето да дојдат до вистинското решение.

Може да имате (8 ÷ 2) x (2 + 2), што би било еднакво на 16, или може да го напишете како 8 ÷ [2x (2 + 2)], што би било еднакво на 1. И двете опции секако би биле поедноставни, но веројатно тогаш задачата нема да стане хит на Интернет.

извор:курир.мк

Loading...

Related posts