vesti24.mk
ВЕСТИ МАКЕДОНИЈА

Советниците од Советот на Општина Центар, вчера ја одржаа 23-тата седница

ECA

Пред почетокот на седницата, дневниот ред за работа претрпе измени и така, градоначалникот Саша Богдановиќ, повлече една точка која се однесуваше на хонорарите на членовите од управниот и надзорниот одбор на Јавното претпријатие „ПОЦ“, а се додадоа три нови.

По добиените забелешки од Министерството за транспорт и врски, советниците изгласаа Блокот 24 од Деталниот урбанистички план Градска четврт Ј 07 да се врати на понатамошна доработка и истиот да повторно да биде ставен на дневен ред. Покрај ова, се изгласаа и неколку други точки од локален интерес, како изменувањето на програмата за поставување на рекламни паноа и информативни табли, со што ќе се зголеми бебзедноста на граѓаните и ќе се регулира поставувањето на рекламни паноа.

Потоа, се изгласаа правилниците за систематизација и организација на работни места во градинката “Кочо Рацин“ во Центар, годишната програма за работа на ЈП “ПОЦ“, како и одлуките за вредноста на бодот на платите на државните и јавни службеници вработени во Општина Центар. Советот донесе одлука и за задолжување на општината во компонентата А од проектот за подобрување на општинските услуги, МСИП 1/2018, со што ќе се добијат средства за реконструкција на улицата “Велешка“ во населбата Маџир Маало и градинката “Раде Јовчевски Корчагин“ – клон Пепелашка.

Советниците на седницата ја усвоија и измената на програмата за одбележување значајни настани, истакнати личности и маалски традиции со спомен обележја во Општина Центар. Со ова, се усвои и иницијативата на Македонската Академија на Науки и Уметности за поставување на спомен обележје на драмскиот писател и член на МАНУ надвор од работниот состав, Горан Стефановски. Спомен обележјето на Стефановски ќе се наоѓа на триаголниот парк во Дебар Маало, спроти ресторанот „Идадија“, се вели во соопштението на Општина Центар.

Loading...

Related posts