vesti24.mk
АВТОМОБИЛИ

Ќе ви се заврти во умот: Тесла троши по милијарди долари дневно

ECA

Илон Маск се пошегува дека неговтаа компанија ќе банкротира, но тоа може да биде само вест за Денот на шегата.

Во анализа на Блумберг, за трошоците и заработката на неговата компанија, се вели дека точно е дека трошат многу, но имаа вртоглава заработка.

Маск тврди дека „Тесла“ забележува „најголем раст во автомобилска компанија во модерната ера“, но тоа се случува за сметка на огромни трошоци.

Според Блумберг, производителот на електрични автомобили троши по 6.500 долари во минута. Тоа значи дека троши по 390 000 долари на час или 9.360.000 на ден. Во „Тесла“ во моментов работат околу 40.000 луѓе.

Loading...

Related posts