ЖИВОТ

Агент на ЦИА – „Ни дадоа милиони да ја растуриме СФРЈ, ги подмитивме политичарите кои сееја омраза меѓу народите, за да ве направиме робови

ECA

Мојот шеф, кој инаку беше едно време во Американскиот сенат и неколку пати напомена дека ќе биде некаква измама во Босна. Месец дена подоцна, пред наводниот геноцид во Сребреница ми рече дека тој град ќе биде засолниште за медиумите во дел од светот и ни даде упатство да ги повикаме медиумите.

Роберт Баер е поранешен висок претставник и член во ЦИА, воедно и автор на многу дела во кои ги издавал информациите за ЦИА за време на администрациите на Бил Клинтон и Џорџ Буш, а поради што неколку пати е приведен и уапсен. Личниот негов пријател, Мит Васпрух, кој работел во сенатото, и кој му давал поедини информации е убиен во хотелот со сачмарка.

Како висок оперативец на ЦИА, работел на просторот во Југославија во периодот од (1991 до 1994) и на Блискиот исток. Роберт Баер учествувал во неколку документарци на National Geographic, обвинувајќи ја владата на Буш за војната поради нафта! Интервјуто е извршено во живо во Канада, за време на мојот пат, од пред неколку дена. Роберт Баер, во моментов ја промовира својата книга „The secret of White House u Quebecu, каде и разговараше со новинарите. Во интервјуто разговарал и за позадината на војната во Југославија.

Кога стигнавте во Југославија, каде точно и која ви беше првата задача?

Стигнав со хеликоптер со уште 3 агенти. Слетавме на 12 јануари 1991 година во Сараево. Задачата ни беше да внимаваме на наводните терористи со српска националност, кои требаше да го нападнат Сарево.

За кои терористи стануваше збор и зошто тие наводно би требало да ги извршат нападите?

За српски, со денови ни дадоа список дека група со името „Врховна Србија“, планира да изведе бомбашки напади на клучните згради во Сараево поради желбата да Босна излезе од тогашната Југославија.

Дали таквата група постоела, и што точно вие работевте во Сараево по наредбите на ЦИА?

Таква група никогаш не постоела! И нас не измами централата. Имавме задача да предупредиме и шириме паника меѓу политичарите во Босна, едноставно им ја полневме главата дека Србите ќе нападнат. На почетокот им ја прифативме приказната, но подоцна малку се запрашавме. Зошто дигаме паника кога таа група очигледно не ни постои?

Како и кога завршила операцијата, и дали инала некое име?

За мене заврши по 2 недели, добив нова задача во Словенија. Инаку операцијата траеше уште месец дена, и имаше име „ВИСТИНА“. Иако тоа беше се само не тоа!

Велите дека сте отишле во Словенија, по кој повод?

Таму добив инструкции дека Словенија е подготвена да прогласи независност, ни дадоа пари, неколку милиони долари, со тие пари, ги финансиравме разните невладини организации, заробени партии, и разни политичари кои расправаа за омразата.

Како вие имавте мислење поради пропагандата од страна на ЦИА, и што за тоа мислат вашите колеги?

Секако дека задачата не се одбива од ЦИА, особено не тогаш, кога сите беа нервозни и склони на параноја! Многу агенти и високи чиновници на ЦИА исчезнаа само затоа што одбиле да работат на пропаганда против Србите во Југославија.

Јас лично бев шокиран со дозата на лаги на нашата агенција и политичарите! Многу агенти на ЦИА работеа на пропагандата, а не беа ни свесни што работат.

Едноставно секој работи на дел од приказната и само тој кој ќе ја склопи целата приказна ја знае позадината, а тоа се политичарите.

Значи постоеше пропаганда исклучиво против Србите?

Да и не. Пропагандата имаше за цел да ги заведе државите и да тие се одвојат од матичната Југославија. Моравме да избереме жртвено јагне кое ќе беше виновно за се. Некој кој би бил одговорен за војната и насилието. Србија е одбрана затоа што на некој начин беше наследничка на Југославија.

Можете ли да ги наброите политичарите кои во поранешна Југославија беа платени од страна на ЦИА?
Да, иако тоа е деликатно. Стипе Месиќ, Фрањо Туџман, Слободан Милошевиќ, Алија Изебеговиќ, многу советници и членови на влади во Југославија, а платени беа и српските генерали, новинари, па дури и поедини воени формации. Едно време беше платен и Радован Караџиќ, но престана да зема помош кога свати дека ќе биде жртвуван и обвинет за злочините во Босна. Беше изработен од Американската администрација.

Спомнавте контрола и финансирање на медиумите, како тоа се одвиваше точно?

Тоа веќе се знае, поедини агенти на ЦИА беа задолжени за пишување на службени изјави кои беа спикери читачи на вестите. Се разбира, спикерите ништо не знаеја, тие тоа го добивале од својот шеф, а тој од својот, кој беше наш човек. Постоеше една задача за се, а тоа е да низ телевизијата се шири омраза, национализам, и целосно се истакнувале разликите меѓу луѓето.

Можете ли да ни кажете нешто за тоа доколку имате информации?

Да! Од 1992 година бев во Босна повторно, но овој пат требаше да ги обучуваме воените формации, кои ја претставуваа новата држава на Босна, која само што не прогласи независност. Сребреница е приказна на која е претерано направена да изгледа како што изгледа, и за жал голем број на луѓе се изманипулирани. Бројот на жртви е еднаков и кај убиените Срби и другите, но Сребреница беше политички маркетинг.

Мојот шеф кој инаку беше некогаш во Американскиот сенат неколку пати напомена дека ќе биде некаква измама во Босна. Месец дена пред наводниот геноцид во Сребреница ми рече дека тој град ќе биде засолниште на медиумите од неколку држави, и ни даде упатство како да контактираме со нив.

Кога го прашав зошто, изјави – ќе видиш. Добиена е наредба од новонастанатата Бошњачка војска да удриме по куќите и цивилите. Се разбира, тоа беа граѓани од Сребреница. Во тој момент од другата страна удрија Србите. Вероајтно и нив некој ги платил и нахушкал!

Кој би можел тогаш да биде виновен за геноцидот во Сребреница?

Едноставно, жртвите во Сребреница беа тука поради Босанците, Србите и Американците, односно, нас! Но се е препишано на Србите. За жал многу жртви се погребани како муслимани, а имаше и Срби и други националност! Пред неколку години мојот другар, поранешен агент на ЦИА и сегашен човек во ММФ, изјави дека Сребреница е производ на договор меѓу Американската влада и политичарите во Босна. Сребреница како град, е жртвувана затоа што по тој наводен злочин на Србите, Америка имаше повод за напад.

Што мислите, зошто Југославија се распадна, односно, зошто Вашата влада имаше желба тоа да го направи?

Се ејасно, луѓето кои некогаш хушкаа на војната, а воено и приповедуваа за мир, сега се сопственици на компании кои ги експлоатираат разни рудни богатства и слично! Едноставно, направија од вас робови, вашите луѓе работат за џабе, и тој производ оди во Германија и Америка, тие заработуваат! А вие сеуште на крајот морате да го откупите и тоа што самите сте си го направиле, а поради тоа што немате пари, морате да се задолжувате, и тоа е целата приказна за Балканот!

Не сте биле на Косово активен како агент на ЦИА, но, дали тука имало некој притисок од страна на Америка?

Како не! Косово е одземено од две причини, прво поради рудните и природни ресурси, а второ, Косово е војна база на НАТО! Во срцето на Европа е и нивната најголема воена база.

Имате ли порака за луѓето од поранешна Југославија?

Имам. Нека го заборават минатото, тоа е исценирано и лажирано. Изманипулирани сте, тие го добија тоа што го сакаа и глупо е да вие сеуште се мрзите, морате да покажете дека сте силни и дека сте сватиле кој и што се ви направил. Јас искрено се извинувам! Затоа долго време и ги откривам тајните на ЦИА и Белата Куќа!

Се чини дека и денеска по 20 години војна, се случува истата работа низ медиумите во земјите на поранешна Југославија? Манипулација, ширење на омраза, ширење страв…? Самите пресудете.

извор:репортер

Loading...

Related posts