ЗАБАВА

Еве зошто е опасно да се вклучи климата веднаш по палење на моторот на автомобилот

ECA

Кога ќе седнеме во автомобил и го запалиме автомобилот, често не размислувајќи ја вклучуваме и климата и тргнуваме кон зададената дестинација. Правејќи го ова, не само што го изложуваме своето здравје во ризик, туку и здравјето на блиските.

Станува збор за тоа што оставајќи го автомобилот надвор, секогаш затвораме прозори. Но, и кога автомобилот го оставаме на сенка, за една минута во него може да се насобере 400-800 милиграми бензолатал. Кога автомобилот го оставаме на сонце во него може да се насобере и 2000-4000 бензолатал, што е 40 пати повеќе од дозволеното ниво.

Седнувајќи во автомобилот во кој прозорите биле затворени. луѓето почнуваат да вдишуваат бензол, не знаејќи дека овој токсин влијае на бубрезите, црниот дром и коскеното ткиво.

Резултатите од едно истражување покажуваат дека пред да почне да се лади воздухот, климата го исфрла целиот загреан воздух надвор, а со него и бензолот кој предизвикува рак.

Затоа, кога ќе седнете во автомобилот дури и да не чувствувате мирис на пластика, отворете ги прозорите на неколку минути да излезе воздуот, а потоа вклучете клима.

Ова практикувајте го секогаш, бидејќи последиците во спротивно може да бидат фатални.

извор:пресс24

Loading...

Related posts