vesti24.mk
БИЗНИС ВЕСТИ ЕКОНОМИЈА МАКЕДОНИЈА СВЕТ

Германија го проширува системот за работни визи!

ECA

Германската влада соопшти дека ќе го прошири системот на издавање шестмесечни визи на тој начин што ќе им овозможи на граѓаните од земјите надвор од ЕУ да побараат работа во оваа земја.

Министерот за внатрешни работи Хорст Зехофер изјави дека визите што моментално им се расположливи на луѓето со завршено високо образование ќе бидат проширени и за луѓе со квалификации потребни за одредени професии.

 

Со овој потег германските власти сакаат да ги намалат негативните ефекти врз економијата кои се предизвикани од постојаниот недостиг на квалификувана работна сила.

Зехофер исто така истакна дека Германија не сака „имиграција во системот за социјална помош“, така што барателите на виза мора да докажат дека ќе можат сами да се грижат за себе и да зборуваат германски.

Министерот за труд Хуберт Хајл рече дека владата го усогласила и „прагматичното“ решение за одбиените баратели на азил кои имаат работа во Германија и се добро интегрирани.

Loading...

Related posts