vesti24.mk
БИЗНИС ВЕСТИ ЕКОНОМИЈА СВЕТ

Како тврдоглав банкар открил перење пари од 230 милијарди евра

ECA

Испраните пари преку Danske Bank се еднакви на целата корпоративна добивка во Русија за една година.

Првично Хауард Вилкинсон се чувствува многу удобно во својата нова канцеларија. Откако работодавачот Danske Bank ја проголта Sampo Bank, трговскиот експерт се пресели од Финска во Естонија. Прилично ненаметлива, нова трговска гранка.

Во Естонија во тоа време (2007 година) има само двајца вработени за борба со меѓународното перење пари. Еден од нив работи со скратено работно време. Вилкинсон се чуди со текот на времето како така неговите колеги, кои се еден кат под неговиот успеваат да генерира такви високи профити. Со “лабави” инвеститори. Тој анализира еден од нивните клиенти. Тој се прашува за некои недоследности. Студијата продолжува. И конечно открива дека банката му е испраќа неверојатните 230 милијарди долари на сомнителни руски клиенти.

Финансиската димензија на измамата е една. Она што ја прави оваа приказна уште позагрижувачка е колку жестоко Danske Bank одбива да одговори на доказите на Вилкинсон, кои тој ги дава од години. Додека проблемот не стане глобален проблем, и оној кој зборува за тоа. Вилкинсон, добива злонамерниот прекор.

Едвај  пет години, откако Вилкинсон го разбуди алармот, работодавачот Danske Bank соопшти минатиот месец дека повеќе од 230 милијарди долари се истечени од Русија и другите поранешни советски држави преку нејзината мала филијала во Естонија.

Ова е голем скандал за перење пари, кој го опфаќа еден од најострите субјекти на Западот – затегнатите односи со Русија. Заложените пари се еднакви на целата корпоративна добивка во Русија за една година. Скандалот го уништува угледот на Данска – земја која се вбројува меѓу прозрачните во светот, и избриша речиси половина од пазарната вредност на најголемата банка на Нордиската држава која знаела за проблемите со години пред тие да станат јавно достапни. И Главниот извршен директор беше принуден да поднесе оставка.

Сето ова – благодарение на еден упорен, настојчив, на моменти и тврдоглав но сепак правичен банкарски службеник.

Loading...

Related posts