vesti24.mk
КУЛТУРА

На „Битола Шекспир фестивал“ вечер Драмскиот и куклен театар од Бугарија

ECA

На „Битола Шекспир фестивал“ синоќа беше прикажана претставата „Отело“ на Турскиот театар,  во режија на Дејан Пројковски.

Улогите ги толкуваа Џенап Самет (Отело), Сузан Акбелге (Дездемона), Селпин Керим (Јаго), Осман Али (Касио), Зубејде Али (Емилија) и Неат Али (Родриго).

Турскиот театар со оваа претстава гостуваше и на 25. Меѓународен театарски фестивал „Варненско лето“ во Варна.

На фестивалската програма вечер се  Драмскиот и куклен театар „Иван Радоев“ од Плевен, Бугарија, со претставата „Симбелин“ во режија на Лили Абаџиева.

„Битола Шекспир фестивал“, е дел од мрежата на европската асоцијација на Шекспир Фестивали во која членуваат земји кои со голем пиетет го негуваат вербалното и сценското богатство на Шекспир. Фестивалот се одржува покровителство на Министерството за култура и општина Битола.

извор:либертас

Loading...

Related posts