ВЕСТИ МАКЕДОНИЈА

Отворено писмо од Димовски до Заев: Ако продолжите со игнорантскиот однос кон опозицијата, нема да ви молчиме

ECA

Координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски упати отворено писмо до премиерот Зоран Заев и министерот за финансии Драган Тевдоски. Неговото писмо ви го пренесуваме во целост:

„Во име на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ и Колицијата „За подобра Македонија“, остро реагирам на неприфаќањето на ниту еден единствен амандман поднесен од нас за ребалансот на буџетот од страна на министерот за финансии Драган Тевдовски, како и од парламентарното мнозинство на СДСМ.

Влада што не е спремна да прифати ниту еден туѓ предлог, докажува дека нема демократски капацитет.

Пратениците од Коалицијата која што имаше најголем број на гласови на последните парламентарни избори, поднесоа во прва фаза 706 амандмани, а во втора фаза 89 амандмани кои се реални и произлегуваат од барањата и потребите на граѓаните. Во овие амандмани имаше предвидено средства за крупни стратешки проекти, како и средства неаменети за решавање на голем број на локални проблеми на граѓаните низ цела Македонија.

Несериозно и недозволиво е Владата, Министерството за финансии и парламентарното мнозинство да ги игнорираат потребите и проблемите на 454.577 граѓани на Република Македонија, застапувани од 51 пратеник во Собранието на Република Македонија.
Убедени сме дека овие амандмани беа добра основна за квалитетна и конструктивна расправа на Комисијата за финансирање и буџети и сметаме дека барем дел од овие амандмани требаше и можеше да се прифатат во интерес на граѓаните на Република Македонија.

Ветувавте инклузивност и соработка, а не прифативте ниту еден амандман од 58 опозициони пратеници, од кои 51 од ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата „За подобра Македонија“ и од 7 пратеници од останатите опозициони партии во Собранието на Република Македонија.

На таков начин покажавте и докажавте дека подадената рака за соработка која што ја најавувавте и баравте е само флоскула и ништо повеќе.

Сакаме да потенцираме и најавиме дека доколку и понатаму продолжи ваквиот игнорантски однос од страна на Владата на Република Македонија и на тесното парламентарно мнозинство кон опозицијата, опозицијата ќе одговори соодветно искористувајќи ги сите демократски и деловнички можности во Собранието на Република Македонија.

Доколку пратениците од власта молчат и работат искучиво во интерес на Владата на Република Македонија, опозиционите пратеници се спремни со работа, предлози, иницијативи и критика спрема вас да работат во интерес на граѓаните и во интерес на Република Македонија.

Ваквиот начин на кој што почна да функционира оваа Владата спрема Собранието на Република Македонија не е добар и истиот треба да се промени, додека е време.

Дополнително сакаме да нагласиме и уште еднаш да ви укажеме дека економските проценки, економските политики и очекувања што ги најавувате и започнавте да ги спроведувате не се добри и нема да донесат резултати. Овие економски политики ќе претставуваат основа за стагнација на македонската економија, ќе се намалат странските диреткни инвестиции, ќе се намали растот и развојот на економијата и нема да се отвораат нови работни места, како во изминатите години“, пишува Илија Димовски.

извор:фокус

Loading...

Related posts