vesti24.mk
ЖИВОТ

Русин откри шокантна тајна

ECA

После две години претпоставки меѓу изненадените гледачи на Јутјуб, се огласил “бесмртниот Русин” кој на снимката ја става својата дланка под млаз стопен челик.

Аркадиј Мгдасијан открил дека позади неверојатиот трик, кој го виделе преку милион и половина луѓе, крие феномен под назив “Лајденфростов ефект”, како што и многумина претпоставувале додека го гледале видеото.

Тоа се случува кога водата ја допира исклучиво жешката површина, со што пареата за момент создава заштитна бариера.

“Ако добро ја намокрите раката пред да ја допрете вжештената стопена маса, пареата за момент, ја штити вашата кожа од изгореници”, објаснил храбриот работник во челичарница во Ерменија, во која ова е традиција.

Аркадиј признал дека се плашел кога првиот пат го извел трикот, иако ги гледал колегите како ја провлекуваат дланката под вжештениот течен челик.

Loading...

Related posts