vesti24.mk
ВЕСТИ МАКЕДОНИЈА

ШОК ЗА ВРАБОТЕНИТЕ ВО СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИЦИИ! ЌЕ ОСТАНАТ БЕЗ РАБОТА? ПО НАЈАВАТА ЗА ЗГОЛЕМЕНИ ДАНОЦИ ОД СДСМ ЌЕ ГИ НАПУШТАТ ЗОНИТЕ?

ECA

Мицковски рече дека министерот Тевдовски со најавата дека ќе ги зголеми даноците врши силен негативен удар врз економијата во нашата држава, но и директно удира по џебот на граѓаните.

-Програмата на Владата предводена од СДС вели дека ќе се воведе персонален данок на доход со две променливи стапки од 10% и 18%. За волја на вистината СДС сакаат да го зголемат данокот за граѓаните и бизнис заедницата за цели 80%. Сакаме да предупредиме и да изразиме загриженост дека оваа анти-реформа при која ќе се зголемат даноците ќе ја врати Република Македонија 20 години наназад. Да потсетиме дека во минатото СДС и пред 2006-тата година имаа неуспешни обиди за зголемување на даноците со променлива стапки од 15%, 18% и 24%, кои се покажаа како кобни и ја втурнаа во пропаст македонската економија, рече Мицковски.

Зголемувањето на даноците, нагласи Мицковски, ќе значи сериозен удар врз приватниот сектор без разлика на домашните и странските компании.

-Од оваа анти-реформа никој ништо не добива, а сите губат. Ќе се намали интересот за инвестирање во државата, ќе паднеме длабоко на дното на листата на Дуинг Бизнис, домашните компании ќе бидат неконкурентни поради зголемените трошоци па ќе бидат принудени да ги намалат инвестициите, а со тоа и бројот на ефективни работни места. Сето ова ќе резултира со енормно намален економски раст. Ќе се зголеми невработеноста и ќе има прекин на отворањето нови работни места, а најважно ќе царува даночната евазија и ќе се врати сивата економија како пред 2006тата, рече Мицковски.

извор:мкдтимес

Loading...

Related posts