vesti24.mk
СВЕТ

Снимка која ќе ве замрзне: Гром удри во река и направи вистински хаос

ECA
Првио ден од август извесен Харди Томас на својот профил поставил снимка од експлозија во езеро. Ја споделиле половина милиони исплашени луѓе.

Во описот на видеото стоело дека се работи за удар од гром во реката кој потоа предизвикал експлозија.

Ако до сега не сте се плашеле да се капете во река додека грми, редно е да почнете – дел е од описот на снимката.

И покрај паниката ја ја предизвика оваа објава, многумина се запрашаа дали оваа видео е вистинито и дали го прикажува тоа што опусот го сугерира. Со причина.

На крајот се испоставило дека видеото е автентично и дека не станува збор за монтажа, но тука не е крајот на приказната.

Снимката е вистинита, но не го прикажува ударот на громот во река како што е насловено. Ако погледнете внимателно, ќе видите дека молњата не доаѓа од небото, туку од зад ридот. А кога е во прашање гром, можно е да биде само како на следната фотографија:

Вистината е дека оваа видео е прикачено во 2012 година и прикажува експеримент со котролирана експлозија на една инжинерска компанија од Финска. Секако дека нема место за паника која снимката ја предизвика. Меѓутоа, кога се зборува з акапење во река додека трае грмењето, вреди да се напомене дека не се беспредметни опомените дека не е безбедно да се наоѓате на отворено во тој момент.

Ако грмотевиците ве затекнат на отворено побарајте засолниште во некоја заграда или автомоби. Ако ги нема во близина, само тргнете се од отворено поле на кое вие сте највисоката точка, изолирани високи стебла кои лесно привлекуваат гром или други високи и изолирани објекти. Тргнете се и од водата и не легајте на тлото.

Згрчете се по можност во некое вдлабнување на земјата, соберете ги нозете и од главата и телото тргнете ги сите метални предмети. Ако косата ви се наелектризирала или слушнете зуење кое допира од блиската карпа, ограда или некој друг обејкт, без одложување преместете се на некое друго место.

извор: скопје24

Loading...

Related posts