vesti24.mk
МАКЕДОНИЈА

Таксистите реагираа на покачената акциза на нафтата

ECA
Поскапе таксти превозот. Дел од компаниите  кои возат со  попуст, го намалија. На пример ако досега  тој бил до 40 денари сега граѓаните на прикажаната цена на таксиметарот ќе добијат намалување од само 20 денари.  Од групацијата на  авто такси превозни објаснуваат  дека тоа главно се должи на зголемувањето на акцизата од 3,5 денари. Најголем дел од нив возат на дизел. Па така со поскачувањето, значително се згоемени месечните трошоци за гориво  на секој таксист.

– Тоа главно се должи на акцизата. Има такстисти доста кој го намалија попустот а оние кои го немаат ќе возат по исто. Со  покачивањето од 3,5 денари  за литар  давачките за гориво на секој таксист му се зголемеи за околу 1000 денари, многу од оние кои возат на дизел размислуваат да се префрлат на плин, вели Сашо Рајчановски претседател на о групацијата.на авто такси превозници

Засега  покачувањето на акцизата предвизика  благо намалување на попустите велат од групацијата. Но ако дојде до драстично зголемување на цената на горивата освен целосно укинување на попустите , такстистите не ја изклучувата можноста да бараат и зголемување на цената за килиментар која во моментов е 25 денари.

Уште едне проблем со кои се соочуваат такстистите е и нелојалната конкуренција, која со години се провлекува во овој бизнси. Повторно апелрираат до Град Скопје да најде начин да ја искорени. Во меѓувреме во подготовка е нов закон за возила  со кои се предвидува  да се воведат посебни таблици за сите таксисти и на тој начин да се спречи нелојалната конкуренција.

Loading...

Related posts