vesti24.mk
ВЕСТИ МАКЕДОНИЈА

ТАЛАТ ЈАДЕ КРИВИЧНА ПРИЈАВА, МУ СЕ ЗАКАНУВААТ 5 ГОДИНИ ЗАТВОР!

ECA

ВМРО-ДПМНЕ поднесе кривична пријава против Талат Џафери, претседателот на Собранието на Република Македонија до Основното Јавно Обвинителство – Скопје, за прекршување на Уставот, Законот за Собрание и Деловникот за работа на Собранието, заради неуставното и неззаконското донесување на законот за двојазичност во Собранието. Џафери директно сторил кривично дело согласно член 353 и 392 од КЗ.

Имено Џефери извршил кривично дело злоупотреба на службена положба и овластување со што му се заканува казна затвор од најмалку 5 години, според чл. 353 ст.5 од КЗ.

Џафери го попречил уставно загарантираното право на пратениците да расправаат по веќе поднесени амандмани поднесени по забелешки на претседателот на државата и дозволил без расправа гласање на законот за двојазичност.

извор:слободенпростор

Loading...

Related posts