vesti24.mk
СВЕТ

Трамп дава државјанство на милиони мигранти

ECA

Планот на Трамп, за кој Белата куќа се надева дека ќе биде изгласан пред американскиот Сенат кон почетокот на февруари, има за цел и да воспостави фонд од 25 милијарди долари за изградба на ѕид на границата со Мексико и да ја финансира граничната заштита на границата со Канада.

Од Конгресот би се барало да се прекине со лотаријата за добивање на американска виза во поединечни држави.

Според меморандумот кој го достави Белата куќа, предлогот на Трамп не само што би претставувал условен пат за добивање на државјанство на 700.000 мигранти, кои добиле привремен правен статус во рамките на програмата од периодот на владеењето на Обама, туку тој би опфатил и многу поширока група на луѓе, како на пример оние кои како деца биле доведени во САД.

Loading...

Related posts