vesti24.mk
ЗАБАВА

Цвеќарите ја открија тајната: Еден филтер за кафе прави чуда за вашето цвеќе

ECA

Некогаш филтерот за кафе се користел исклучиво за готвење кафе, сега го користат и љубителите на цвеќиња.
Зошто? Затоа што готвењето кафе не е единствена функција на филтерот. Малиот хартиен филтер може да послужи за поефикасно вадење на вашите цвеќиња.

Не е тешко еден филтерот да го направите корисен за вашите билки: Првиот чекор е ставање на филтерот за кафе на дното на саксијата каде што сакате да го посадите вашето цвеќе.
Неговото место е помеѓу земјата и одводните отвори на дното на саксијата, каде обично поминува водата и нечистотијата. Кога ќе го направите тоа филтерот ќе ја пропушта водата а ќе ја задржува нечистотијата. Зошто е тоа корисно? Многу често нечистотијата ги затнува отворите на саксијата, а тоа го спречува поминувањето на вишокот вода.
Ова може да предизвика корените на една билка да се распаѓаат и конечно да исчезнат.

Сигурно сте слушнале или виделе какви позитивни ефекти постигнува ставањето на песок на дното на саксијата. Тоа е иста идеја ама филтерите за кафе се поедноставни, поевтини и зафаќаат помал простор во саксијата. А, тоа значи дека во теглата има повеќе почва, на што вашата билка ќе ви биде благодарна!

Loading...

Related posts