vesti24.mk

Tag : МПЦ

ЗАБАВА

Календар на МПЦ: Утре се слават Светите сестри Марта и Марија и еве уште кои други светци

admin
Свети Митрофан, првиот патријарх Цариградски Неговиот татко Дометиј, брат на римскиот цар Пров, побегна од Рим како христијанин и дојде во Византија. Византискиот епископ Тит...
ЗАБАВА

Календар на МПЦ: Утре се празнуваат овие светци

admin
Свети Никифор Исповедник, патријарх Цариградски Благородник од Цариград. Татко му, Теодор, беше висок чиновник на царскиот дворец, богат и благочестив. Никифор служеше неколку години на...
ЗАБАВА

Календар на МПЦ: Утре се празнуваат Преподобен Исакиј Исповедник и Преподобна Макрина

admin
Според календарот на МПЦ утре се празнуваат Преподобен Исакиј Исповедник и Преподобна Макрина. Преподобен Исакиј Исповедник Во времето на царот Валент настана големо гонење на...
ЗАБАВА

Според календарот на МПЦ: Денеска се слават овие светци

admin
Според календарот на МПЦ денеска се слават Преподобен Теодор Осветен, Блажената девица Муза, Свети Никола Мистик, патријарх Цариградски, Светиот новомаченик Николај, Преподобните маченици Саваити. Преподобен...
ЗАБАВА

Според календарот на МПЦ: Утре е Света Емилија, Св. апостол и евангелист Јован и Преподобен Арсениј

admin
Според календарот на МПЦ утре е Светиот апостол и евангелист Јован, Преподобен Арсениј Велики, Света Емилија, Преподобен Арсениј Трудољубивиот. Светиот апостол и евангелист Јован Споменот...
ЗАБАВА

Според календарот на МПЦ: Утре е Св. праведен и многустрадален Јов и Св. маченик Варвар

admin
Според календарот на МПЦ утре е Св. праведен и многустрадален Јов и Св. маченик Варвар. Светиот праведен и многустрадален Јов Јов беше потомок на Исав,...
ЗАБАВА

Според календарот на МПЦ: Утре е Преподобен Теодор Сикеот, Св. маченик Леонид…

admin
Според календарот на МПЦ утре е Преподобен Теодор Сикеот. Место на неговото раѓање е селото Сикеа, заради што го нарекоа Сикеот. Уште како десетгодишно момче...
ЗАБАВА

Утре се празнуваат Св. апостоли Аристарх, Пуд и Трофим, Св. маченик Сава Готски и Св. маченички Василиса и Анастасија

admin
Според календарот на МПЦ утре се празнуваат Светите апостоли Аристарх, Пуд и Трофим, Светиот маченик Сава Готски и Светите маченички Василиса и Анастасија. Светите апостоли...
ЗАБАВА

Според календарот на МПЦ: Утре се празнуваат Светите апостоли Иродион, Руф, Асинкрит, Флегонт и Ермиј

admin
Според календарот на МПЦ утре е ден на Светите апостоли Иродион, Руф, Асинкрит, Флегонт и Ермиј. Сите беа од Седумдесеттемина апостоли. Св. апостол Павле ги...
ЗАБАВА

Според календарот на МПЦ: Денеска е Преподобен Иларион Исповедник

admin
Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 28 март. Денеска е Преподобен Иларион Исповедник. Преподобен Иларион беше игумен на манастирот Пеликит, во близина на...